Πρώτες Βοήθειες

Τι είναι οι
Πρώτες Βοήθειες

Πρώτες βοήθειες είναι η άμεση φροντίδα που παρέχουμε σε έναν άνθρωπο (ενήλικο ή ανήλικο) μετα από ένα ατύχημα ή μια ξαφνική αρρώστια και έχει σαν σκοπό την ελαχιστοποίηση των συνεπειών από τον τραυματισμό ή την ασθένεια, την διατήρηση της ζωής, την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την επίσπευση της ανάρρωσης έως ότου λάβει εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.
Από τα πιο απλά περιστατικά όπως είναι η αιμορραγία της μύτης ή το κάταγμα ενός άκρου, έως τα πιο σοβαρά όπως είναι η δηλητηρίαση, ένα τροχαίο ατύχημα ή ένα καρδιακό επεισόδιο, η αξία της γνώσης πρώτων βοηθειών είναι μεγάλη καθώς τα πρώτα λεπτά μετά από το συμβάν μπορεί να είναι καθοριστικά για την ζωή ενός ανθρώπου.
Ελάχιστοι από εμάς, τους απλούς πολίτες, γνωρίζουν ότι από το σύνολο των ανθρώπων που παθαίνουν π.χ. ανακοπή στο σπίτι τους, μόνο το 7,6% επιβιώνει καθώς δεν υπάρχει, στο οικογενειακό τους περιβάλλον, κάποιος που να έχει εκπαιδευτεί στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (γνωστή ως ΚΑΡ.Π.Α)
Στατιστική έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών το 2010, κατέδειξε ότι, παρ’ όλο που το 23% των παιδικών θανάτων οφείλεται σε δηλητηρίαση και ατυχήματα, ελάχιστοι είναι οι παιδαγωγοί, γονείς και φροντιστές παιδιών που γνωρίζουν πρώτες βοήθειες.

Η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει μια ζωή. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥ!

Σε ποιους απευθύνεται

Η ασθένεια ή το ατύχημα μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή, σε οποιονδήποτε χώρο και να αφορά οποιονδήποτε άνθρωπο ενήλικο, ανήλικο ή βρέφος.
Mπορεί να συμβεί σιωπηλά και αθόρυβα. Μπορεί να συμβεί στο παιδί σας την ώρα που παίζει δίπλα σας και εσείς μαγειρεύετε, στον ηλικιωμένο γονιό σας, στον φίλο σας που βγήκατε για φαγητό και δεν ήξερε ότι είναι αλλεργικός σε κάποια τροφή, στην αδελφή σας την ώρα που πηγαίνει στην δουλειά της γεμάτη άγχος, στους φίλους σας που πήγατε μαζί διακοπές και κολυμπούσαν ανέμελα δίπλα σας…
Η εκπαίδευση πρώτων βοηθειών αφορά όλους τους πολίτες, ιδιώτες ή επαγγελματίες ανεξαρτήτου ηλικίας, επαγγελματικής ιδιότητας , προηγούμενης εμπειρίας και γνωστικού επιπέδου.
Αφορά όλους εμάς που μπορούμε να προσφέρουμε την βοηθεία μας αλλά ποτέ δεν μάθαμε πώς…
Τα προγράμματα εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών έχουν την δυνατότητα να εξατομικευτούν ή να λειτουργήσουν συνδυαστικά στους ιδιώτες και στους επαγγελματίες (πχ εργαζόμενους ξενοδοχείων, κατόχους πλωτών μέσων αναψυχής, ορειβάτες, γυμναστές κα) ανάλογα με την ενασχόληση τους, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διδασκαλίας της RTI.

Η Rescue Training International (RTI) είναι διεθνής εκπαιδευτικός οργανισμός. Παρέχει ποιοτική και πιστοποιημένη εκπαίδευση πρώτων βοηθειών τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους επαγγελματίες υγείας εκδίδοντας διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά.
Είναι επίσης εγκεκριμένος πάροχος εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών στους χώρους εργασίας καθώς τελεί μέλος της Ομοσπονδίας Οργανισμών Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών της Μεγάλης Βρετανίας (FOFATO).
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πρώτων βοηθειών της RTI είναι διεθνούς κύρους, καθώς αναγνωρίζονται σε περισσότερους από 60 οργανισμούς και ινστιτούτα παγκοσμίως.
Είναι επίσης σχεδιασμένα ώστε να απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξάρτητα από την υφιστάμενη ή μη εμπειρία, και το εργασιακό περιβάλλον.

Αναγνώριση / Έγκριση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της RTI

 • Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (CY) Κ.Δ.Π. 198/2009.
 • Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ 21.01.6.3.19-15) Πρώτες Βοήθειες στην Εργασία
 • Ομοσπονδία Οργανισμών Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών (GB), Πρώτες Βοήθειες για Ενήλικες.
 • Ομοσπονδία Οργανισμών Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών (GB), Παιδιατρικές Πρώτες Βοήθειες
 • Συμβούλιο Αναζωογόνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΚΑΡ.Π.Α. – Απινίδωση)
 • Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Εθνικής Ένωσης Εργαζομένων με Παιδιά (GB).
 • Ένωση Πρώτων Βοηθειών στη Βιομηχανία (GB) – Πρώτες Βοήθειες στην Εργασία & Επείγουσες Πρώτες Βοήθειες στην Εργασία
 • Μέλος της Ένωσης Παροχέων Εκπαίδευσης Υγείας (AoHT) της Μεγάλης Βρετανίας
 • Βρετανική Ένωση Κανόε

Είναι επίσης σύμφωνα με τις οδηγίες των παρακάτω επιστημονικών φορέων:

 • Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης
 • Αμερικάνικος Οργανισμός Καρδιολογίας
 • Συμβούλιο Αναζωογόνησης Ασίας – Ειρηνικού